srijeda, 25. studenoga 2015.

TURSKA POGAČA


Mleko, pavlaku i jogurt pomešati. Ugrejati sve zajedno na ringli da bude mlako. U tako ugrejano, dodati kvasac, šećer i 8 kašika brašna, pa pustiti da kvasac nadodje. U veću činiju staviti brašno, so, ulje, prašak za pecivo, jaja.
Sastojci:
200 ml jogurta
200 ml mleka
200 ml kisele pavlake – vrhnja
200 ml ulja
2 kašike šećera

2 kašike soli
4 jaja
50 gr svežeg kvasca
1 prašak za pecivo
1400 gr brašna t400 meko
125 gr putera
Priprema:
Mleko, pavlaku i jogurt pomešati. Ugrejati sve zajedno na ringli da bude mlako. U tako ugrejano, dodati kvasac, šećer i 8 kašika brašna, pa pustiti da kvasac nadodje.
U veću činiju staviti brašno, so, ulje, prašak za pecivo, jaja. Na to dodati nadošli kvasac i umesiti glatko testo. Ostaviti ga na toplo da naraste.

Kada je testo naraslo, premesiti ga pa ostaviti da još jednom nadodje.
Nakon toga, testo razviti na pouljenoj radnoj površini. Vaditi krugove većom ili manjom činijom. Svaki krug razviti po dužini. Pogaču dalje formiramo tako što svaki razvijeni krug isečemo nožem po dužini na više mesta (na više…nešto kao rezanaca).
Otopiti puter, pa svaku razvijenu i iseckanu pogaču namazati sa njim.
Tako premazane, uvijati u nešto kao rolat ali malo ukoso, pa isti saviti u krug, kao puž.
Svaku smotanu pogaču, premazati belancetom, posuti susamom. Staviti da se peče na 200°C 25 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar